Guldspaden

Bankcensursnyhet kan få journalistpris

2:54 min

P4 Kristianstad och reporter Joachim Sundell har nominerats till en Guldspade för sin granskning av hur bankerna medvetet hindrar att vad de bedömer som olämplig kultur säljs på nätet.

Bidraget är ett av tre nominerade i klassen lokalradio.

– Det känns fantastiskt roligt. Det känns kul att visa att vi som jobbar på lokala redaktionen kan gå samman och producera den här typen av tidskrävande och omständig journalistik, säger Joachim Sundell.

Vad tror du att det betyder för personerna som drabbades av censuren att nyheten fick ett så stort genomslag?

– Det har varit viktigt för personerna som drabbades att få en form av upprättelse och berätta sin historia. De kände sig utsatta och trampade på.

Han fortsätter:

– I ett större perspektiv är det viktigt att vi som medborgare och journalister har möjlighet att titta på vad i samhället som bestämmer vad man får publicera, berätta och vilken kultur man får sprida.

Bankcensuren uppmärksammades av Konkurrensverket som menade att den här typen av betalspärrar kan vara olagligt eftersom det slår mot mindre företag. I december anmäldes även censuren till Finansinspektionen.

– Det ska bli intressant att se vad resultatet blir, säger Joachim Sundell.

Vem som till sist får den åtråvärda guldspaden avslöjas vid Grävseminariet den 9 mars.

Guldspaden delas ut av Grävande Journalister till "de journalister - verksamma i svenska medier - som genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till. Undersökningen skall vara ett originalarbete, självständigt genomfört".