Vittsjö

20-åringen riskerar fyra års fängelse

1:26 min

Skyldig, säger åklagaren. Oskyldig, menar försvaret. Idag inleddes rättegången mot den man i 20-årsåldern från Vittsjö som är misstänkt för en livshotande misshandel i oktober i fjol. Mannen riskerar minst fyra års fängelse.

Det var en omfattande bevisning som åklagare Malin Paulsson la fram för rätten.

– Det ska räcka till en fällande dom, säger hon.

Den misstänkte mannen hade den misshandlade mannens blod på sina kläder och skor och hade flera gånger hotat den misshandlade mannen på den oktoberfest på Furulidens värdshus i Vittsjö de båda var på den 6 oktober, menar åklagaren. Upprinnelsen var enligt åklagarens beskrivning en mindre dispyt någon vecka tidigare - som sedan eskalerat.

Åklagaren visade obehagliga bilder av brottsplatsen och av den misshandlade mannen, och vid ett tillfälle fick rådman Khennet Tallinger fråga om det verkligen var ett ansikte som visades på de stora skärmarna i rättsalen. 

Enligt rättsläkaren räddades mannens liv förmodligen av de två kvinnor som passerade Vittsjö i bil nästa morgonen och upptäckte mannen i gräset. Han hade då legat i flera timmar, var medvetslös och nära att kvävas av svulnader i halsen.

Den tilltalade 20-åringen såg oberört på när åklagaren visade upp bilder på offret, och log några gånger mot sin advokat när händelseförloppet presenterades.

Advokaten Niklas Larsson säger såhär om händelseförloppet:

-- Han har varit i kontakt med honom och fått någon blodavsulning på sig. När i tiden vet vi inte, om han redan tidigare har varit misshandlad.

Enligt försvaret ska 20-åringen även ha hotat 30-åringen. Men vittnesmålen går isär, menar advokat Larsson.

– Det är riktigt att de har varit i luven på varandra. De har säkert varit rejält uppretade på varandra.

Enligt åklagaren har den unge mannen kontakt med det kriminella MC-gänget Outlaws och hade flera gånger under den aktuella kvällen telefonkontakt med personer inom organisationen, bland annat Outlaws sverigepresident Peter Bergün.

Den misshandlade mannen har fått bestående men, och såg plågad ut av bevisgenomgången. Redan efter en dryg timme fick han nog och rätten tog paus.

20-åringen har suttit frihetsberövad sedan händelsen. En häktningstid på fyra och en halv månad. Något som enligt åklagaren Malin Paulsson berodde på att mycket av bevisningen behövde analyseras av statens kriminaltekniska laboratorium, och att det fanns risk för att den misstänkte gärningsmannen skulle försvåra utredningen om han var fri i väntan på rättegång.

Straffskalan för en synnerlig grov misshandel är minst fyra års fängelse, och dom väntas falla i mitten av mars.