ÖRKELLJUNGA

Örkelljunga kommun bryter mot offentlighetsprincipen

1:36 min

När Örkelljungabon Conny Tengqvist begärde ut en allmän handling, frågade förvaltningschefen vad han skulle använda handlingen till. "Synnerligen oprofessionellt ", enligt experten Nils Funcke.

Det var Christer Unosson, chef på individ och familjeomsorgen i Örkelljunga kommun, som ringde upp Conny Tengqvist för att fråga vem han var och vad han skulle med handlingen till. Skälet var att han tyckte att han och Conny Tengqvist var "på samma planhalva” - eftersom båda jobbar brottsförebyggande i kommunen. Men det skälet underkänns av Nils Funcke.
– Sådär får man absolut inte göra. Det är strikt förbjudet att efterfråga till och med vem personen är. Och man får än mindre fråga ”vad ska du med det här till?” säger Nils Funcke och tillägger att det enda undantaget är om en handling innehåller sekretessbelagda uppgifter.

Efter två veckor fick  Conny Tengqvist sedan beskedet att handlingarna inte kunde lämnas ut överhuvudtaget.  Christer Unosson motiverar beslutet med att handlingarna är "minnesanteckningar".
Men också det skälet avvisas av Nils Funcke.
– Han kan kalla det vad han vill, men det är ändå en allmän handling. Detta är ett synnerligen oprofessionellt agerande.

Astrid Adelgren

Astrid Adelgren, reporter P4 Kristianstad. Foto: Johanna Darnéus/Sveriges Radio

Reporter

astrid.adelgren@sverigesradio.se

044-7751281

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista