Skåne

Oscar ger stort sug efter Sugar Man

1:23 min

Sedan ängelholmaren Malik Bendjelloul prisats med en Oscar för sin film "Searching for Sugar Man" har trycket på biograferna ökat. Nästan alla biografer i Skåne kommer nu sätta in extravisningar av filmen.

Jan Werner, på filmstaden i Lund, tycker det är på tiden att man hyllar dokumentäregenren och hoppas att fler ger filmen en chans.

– Nu hoppas jag ju att fler fått upp ögonen fär den och att de som missat den tar chansen och ser den på bio och stöttar dokumentärfilm. Att den vann en Oscar tror jag kan göra att det drar lite extra. Det är den effekten som stora priser brukar ha, säger han.

Regissören Malik Bendjelloul är född i Ystad men uppvuxen i Ängelholm. Biografen Cinema 3 i Ystad har fått många förfrågningar från folk som vill se filmen och i Ängelholm kommer det att sättas in extra visningar.

Helst av allt hade de velat ha regissören på plats på hemmaplan, men det är omöjligt i dagsläget, säger man på ängelholmsbiografen Röda Kvarn.

Men att han är skåning tror biochefen i Lund inte har att göra med den stora efterfrågan. Han tror istället att det är Oscarsstatyetten och den internationella uppmärksamheten som filmen fått. I dagsläget har drygt 70 000 personer sett filmen på bio, vilket är ovanligt mycket för en dokumentärfilm.