Tomelilla

Folkhögskola vill bli flyktinghem

Österlens folkhögskola i Tomelilla vill ta emot ensamkommande flytkingbarn. De har redan fått tillstånd av Skolinspektionen att undervisa i SFI, Svenska för invandrare, och väntar nu på ett positivt besked från Socialstyrelsen om att bli ett så kallat HVB-hem.

– Vi kan erbjuda SFI, grundskolebehörighet eller gymnasiekompetens. Dessutom finns stora möjligheter till olika fritidsaktiviteter tillsammans med de andra som bor här och det blir ett naturligt socialt nätverk, säger rektorn Åke Larsson.

Han visar runt i den internatdel med elva sängplatser som blir flyktingbarnens hem. Allt som behövs finns redan på plats och Socialstyrelsen gav positiva signaler när de var på studiebesök för några veckor sedan. Det är flyktingbarn som redan fått permanent uppehållstillstånd som är tänkta att komma hit och bara killar över 16 år.

– Det är flest killar som kommer ensamma och Socialstyreslen vill inte att man blandar pojkar och flickor så vi väljer att bara ta emot pojkar, berättar Åke Larsson.

I Tomelilla finns redan ett HVB-boende för ensamkommande flyktingbarn, men Österlens folkhögskola har redan fått signaler från Malmös, Trelleborgs och Helsingborgs kommun om ett samarbete. Med tanke på strömmen av ensamkommande flyktingbarn kommer att öka med 35 procent de två kommande åren ser Åke Larsson positivt på efterfrågan.

– I den bästa av världar kan vi starta runt oktober-november, säger Åke Larsson.