Malmö

Hårt tryck på festivalboende

2:15 min

Tycket på hotellrum och lägenheter i Malmö inför Eurovision har redan ökat kraftigt, tre månader innan musikfesten går av stapeln. Men trots tror berörda parter att alla som vill kommer att få någonstans att bo.

För Malmöbon Malicka tog det bara någon dag att få sin femrummare uthyrd till sex förväntansfulla schalgerfans från Kanarieöarna.

– Mina svärföräldrar bor i Spanien under den perioden så tänkte vi att när vi har möjlighet att bo någon annanstans kan vi lika gärna hyra ut den.

Malicka är bara en av många som hyr ut. Företaget Airbnb som förmedlar privata rum och lägenheter har den senaste månaden fått tre gånger så många förfrågningar på Malmö, samtidigt som antalet kunder som hyr ut har ökat kraftigt.

Fortfarande finns det många lägenheter kvar och företagets analytiker tror och hoppas att man kan erbjuda alla som vill ett boende när det väl drar ihop sig.

– Vi hoppas det, men det är svårt att säga. Söktrycket ökar, samtidigt som vi får fler och fler lediga rum och lägenheter. Det kan bli svårt men vi hoppas att alla som vill ska få ett boende, säger Andreas Stillborg på Airbnb.

För den som gör en sökning på de stora hotellbokningssidorna på nätet kan det blir dyster läsning. Antalet rum i Malmö under festivalhelgen är just nu mycket få. Enligt Hotels.com har antalet sökningar på Malmöhotell ökat med 35 procent.

En stor del av bokningarna är gjorda av Sveriges Television, som ansvarar för att alla delegationerna ska få någonstans att sova. Men bokningsansvarig vill ändå mana till lugn, SVT kommer släpper på många av sina bokningar efterhand.

– Det är absolut inte kört. I möjligaste mån släpper vi bokningar efterhand säger Annica Liljeblad på SVT.

18 mars och 5 april släpper SVT alla överblivna bokningar för delegationer respektive journalister.

Även om Malmö skulle fyllas till bristningsgränsen finns det gott om plats i grannkommunerna. För den vill hyra ut är det bara att slå till, det är säljarens marknad som råder i dessa schlagertider.