1 av 3
2 av 3
Karl-Johan Fält och Kenny Bergkvist förbereder säkerhetsskåpet så att det också ska rymma längre vapen. Foto: Sandra Douglasdotter/Sveriges Radio
3 av 3
Eva-Gun Westford. Foto: Sandra Dougalsdotter/Sveriges Radio
Skåne

Fritt att lämna in illegala vapen

1:38 min

Från och med idag är det fritt fram att lämna in illegala vapen till polisen utan att riskera straff. Fram till den sista maj är det nämligen vapenamnesti runtom i landet. På så sätt hoppas polisen minska antalet illegala vapen i samhället.

Vapenamnesti har genomförts två gånger tidigare, 1993 och 2007. Då fick polisen i hela Sverige in 17 000 respektive 13 000 vapen, plus en hel del ammunition.

Normalt sett skulle den som ertappas med vapen utan vapenlicens kunna straffas för olaga vapeninnehav. Men under amnestin väljer polisen alltså att bortse från det. Den som lämnar in vapen riskerar inget straff och kan vara helt anonym.

– Vi har inte rätt att efterforska var vapnen kommer ifrån, säger Ewa-Gun Westford, informatör på Skånepolisen.

Hon tycker att det är en bra satsning.

– När vi se hur många vapen som kommer in tycker vi att det är värt det, säger hon.

De vapen som lämnas in kontrolleras mot ett register. Om det finns någon registrerad ägare skickas en underrättelse till den personen. Men om ingen hör av sig skickas vapnet till Statens kriminaltekniska laboratorium och skrotas sedan. Fast ovanliga eller speciella vapen kan överlämnas till museum.

En får inte lämna in sprängämnen eller explosiva varor och polisen ber de som lämnar in vapen att plocka i sär det i delar, dölja det under färden till polisen och se till så att det inte är laddat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista