1 av 2
Fadime Sahindals begravning i Uppsala Domkyrka. Foto: Ola Torkelsson/Scanpix
2 av 2
Foto: Pontus Lundahl / Scanpix

Mördade - för hederns skull

Pela, Fadime, Abbas och Maria är bara tre av alla personer som mördas varje år av släktingar. Motivet? Heder. Läs mer om fallen här.

Pela Atroshi var en 19-årig kurdisk kvinna som dödades i ett hedersrelaterat mord 1999. Mordet inträffade när hon var på besök i familjens hus i Dahuk i Irak. Pelas farbröder dömdes till livstids fängelse för mordet. Mordet gav upphov till bildandet av föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime som vill verka för mer information kring hedersrelaterade brott.

Fadime Sahindal blev mördad av sin pappa i Uppsala 2002. Hon hade under hösten 2001 hållit ett tal i Riksdagen under ett seminarium om våld mot kvinnor, där hon berättade om hur hennes familj hade förändrats sedan de flyttat till Sverige, hur hennes manliga släktingar hade börjat vakta henne för att de inte tyckte om hennes "västerländska" sätt att leva. 21-åriga Fadime hade även vid flera tillfällen framträtt i media, bland annat i flera TV-program, där hon berättat om sin utsatta situation. Pappan Rahmi Sahindal dömdes till livstids fängelse och skadestånd till Fadime Sahindals lillasyster för vad domstolen ansåg vara "en ren avrättning" inför de anhörigas ögon.

Abbas Rezai hedersmördades år 2005 i Högsby av familjen till en 16-årig flicka han var tillsammans med. Flickan hade rymt till Skellefteå för att förlova sig med Abbas. Detta gjorde flickans far rasande som menade att det var skäl till hedersmord. Mordet på Abbas Rezai utfördes av flickans bror under tortyrliknande former. Hela familjen samarbetade för att mordet skulle kunna utföras. Föräldrarna dömdes senare till 10 års fängelse.

Maria Barin Aydin, 19 år gammal, dödades av sin egen bror. Mordet skedde i Landskrona 2012 och brodern dömdes till åtta års fängelse. Enligt domstolen var motivet till gärningen att återupprätta familjens heder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista