1 av 8
Robin Stjernberg. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.
2 av 8
Eric Gadd. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
3 av 8
Caroline af Ugglas. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
4 av 8
Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.
5 av 8
Erik Segerstedt och Tone Damli. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
6 av 8
Anton Ewald. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
7 av 8
Cookies N Beans. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
8 av 8
Martin Rolinski. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Stjernberg vidare från Andra chansen

När konfettiregn och yoghurtdans till slut klingat av är det nu klart för final i Melodifestivalen. Anton Ewald och Robin Stjernberg blev sista artister att ta sig vidare, efter att Andra chansen avgjorts i Karlstad.

Först att tvingas lämna Andra chansen blev Eric Gadd, som fick minst antal röster, Cookies N Beans och Caroline af Ugglas. Tätt efter ut ur tävlingen följde Erik Segerstedt och Tone Damlis duett.

I den första duellen stod sedan valet för tittarna mellan debutanterna Behrang Miris studsiga ”Jalla Dansa Sawa” och Anton Ewalds discogungande låt ”Begging”. Det blev den senare som knep finalplatsen.

– Det är sjukt. Det känns fantastiskt. Jag är otroligt tacksam, sa en tårögd Anton Ewald till SVT direkt efter beskedet.

Förhandsfavoriten Robin Stjernberg och yoghurtdansande Martin Rolinski fick slåss om den andra finalplatsen. Tv-publiken skickade Robin Stjernberg till Stockholm.

– Jag har kämpat så mycket med självförtroendet och att hitta mig själv som artist. Det känns som att allt är möjligt nu, sa Robin Stjernberg.

Noterbart är att inget bidrag som gått vidare från Andra chansen tidigare år har vunnit hela tävlingen. Om så blir fallet även i år avgörs om en vecka.

Finalbidragen

David Lindgren, "Skyline"
Yohio, "Heartbreak hotel"
Sean Banan, "Copacabanana"
Louise Hoffsten, "Only the dead fish follow the stream"
State of drama, "Falling"
Ravaillacz, "En riktig jävla schlager"
Ulrik Munther, "Tell the world I’m here"
Ralf Gyllenhammar, "Bed on fire"
Anton Ewald, "Begging"
Robin Stjernberg, "You"

Melodifestivalen

Finalen avgörs i nya Friends Arena i Stockholm lördag 9 mars. Tidigare år har tävlingen arrangerats i Globen. Cirka 28 000 åskådare väntas se tävlingen på plats.
David Lindgren och Ulrik Munther var i final även i fjol. Sean Banan deltog också förra året, men fick nöja sig med att gå vidare till Andra chansen.
Årets deltävlingar har lockat mellan 3,4 och 3,6 miljoner tv-tittare. Deltävlingen i Göteborg sågs av 3 662 000, rekord för en deltävling.
Finalen i fjol, när Loreen tog hem segern, sågs av 4 090 000 tittare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista