1 av 2
Abbas Rezai blev kär i "fel tjej". Då mördades han av flickvännens familj. Skärmdump från Facebook.
2 av 2
Driton Rama arbetar för att förebygga hedersrelaterat våld. Foto: Johanna Darnéus/Sveriges Radio
Skåne

Hedersutsatta killar riskerar glömmas bort

Driton Rama: "Det här tankesättet är så nytt"
1:44 min

Unga killar riskerar att glömmas bort i arbetet mot hedersrelaterat våld. Det framgår av en rapport från länsstyrelserna. Men i Kristianstad pågår just nu ett projekt med just unga killar. Det handlar om samtal - efter boxningen.

Varje vecka samlas åtta killar efter thaiboxningsträningen för att prata. Fyra killar har svensk bakgrund och fyra har utländsk bakgrund.

Driton Rama och Genc Uka arbetar till vardags på Centrum för förebyggande arbete i Kristianstad. De leder samtalet och där killarna diskuterar frågor som bland annat rör sig runt hedersproblematiken. Det handlar om att få nya perspektiv och föhoppningen är att de ska komma ut med en vidare syn på världen.

– Vi sätter gruppen i en obekväm situation, då börjar de knäcka koder tillsammans. De får en större förståelse för varandra, säger han.

I arbetet med hedersrelaterat våld och förtryck läggs fokus ofta på flickor och kvinnor, enligt en rapport från länsstyrelserna. Då riskerar män och pojkar att hamna i skymundan.

Pojkar blir ofta dubbelt utsatta, både offer och förövare. I vissa miljöer förväntas de kontrollera sina systrar, samtidigt som de också kan tvingas till giftermål - till exempel.

Projektet i Kristianstad handlar om att arbeta förebyggande. Killarna har ofta större inflytande på familjen, menar Genc Uka.

– Genom att få en ung kille att reflektera kan han också påverka situationen för sin syster och andra familjemedlemmar.

Vad får ni för reaktioner från pojkarna?

– Vi har förstått att de uppskattar det här väldigt mycket och att de tänker på kompisar som också skulle behöva det här. Behovet är väldigt stort, vi skulle behöva vara flera som jobbar med detta. Men det här tankesättet är så nytt, säger Driton Rama.

Här finns hjälpen

Foto: Scanpix.

Hedersvåldsutsatt? Hit kan du vända dig för hjälp. #link=347813# och #link=347814# har kvinnojourer i hela landet. #link=347815# finns i Malmö.

Hedersmördade

Fadime Sahindals begravning i Uppsala Domkyrka. Foto: Ola Torkelsson/Scanpix

De hette Pela, Fadime, Maria och Abbas. Nu har släktingar dödat dem. Motivet? Heder.

Drabbade av hedersvåld

Nästan hälften av socialtjänsterna i Skåne saknar rutiner för fall som rör hedersrelaterat våld. Detta trots att 90 procent av kommunerna uppger att de har stött på problemet. Vi granskar hjälpen till hedersutsatta.

Hedersvåld

Ett partriarkalt förtryck av främst kvinnor, men också pojkar och unga män. Våldet ses som en legitim oundviklig handling för att återupprätta gärningsmannens eller gruppens heder och värna om den sociala överlevnaden. Hederstänkande kan ge upphov till begränsningar i främst kvinnors och flickors liv. De kan till exempel hindras från att välja vem de träffar eller att själva välja sin partner. Källa: Länsstyrelsen Östergötland

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".