1 av 2
Fler socialtjänster än förr saknar utbildning i hedersproblematik. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix
2 av 2
Ingela Bernholtz, kvinnofridssamordnare och verksamhetsutvecklare. Foto: Sandra Douglasdotter/Sveriges Radio
Skåne

Sämre utbildade än förr kring hederskultur

Socialtjänsten: "Vi släppte taget"
1:33 min

Nästan hälften socialtjänsterna i Skåne säger att de saknar utbildning för att hantera fall med hedersproblematik. Och det är fler än när samma fråga ställdes till kommunerna för fem år sedan.

På socialtjänsten i Kristianstad nöjde man sig förut med att ha hjälpt en person till en skyddat boende på annan ort, skyddade den mot det som hotade och sen släppte man taget. 

– Efter några år kom de här personerna kanske tillbaka till oss. De kanske far illa, de är ensamma där de hamnat och har inget stöd eller familj där de hamnat. Och då har vi upptäckt att det kanske inte är så enkelt, säger Ingela Bernholtz på socialtjänsten i Kristianstad. 

I dag uppger fler socialtjänster i Skåne att de saknar utbildning för att hantera fall med hedersproblematik jämfört med för fem år sedan. Det visar en undersökning som Sveriges Radio har gjort. 

Hederskultur handlar om att en grupp - till exempel en familj - vill upprätthålla den sociala statusen. För att lyckas med det här, kan pojkar, flickor eller vuxna kvinnor tvingas att alltid stanna hemma eller gifta sig mot sin vilja. 

Drygt 45 procent av socialtjänsterna som svarade på den enkät som nyheterna skickade ut, uppger att de inte har specifik utbildning för att hantera hedersvåld och hederstänkande. När en liknande undersökning gjordes bland skånska kommuner 2008, var det fler som ansåg att de hade relevant utbildning. 

Regeringen har avsatt 120 miljoner från 2011 och fram till nästa år, för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck. 

Juno Blom har arbetat med hedersrelaterat våld i drygt 12 år, tror att den här satsningen spelar roll: 

– Medvetenheten har ökat och man har stött på fler ärenden.

Hedersmördade

Fadime Sahindals begravning i Uppsala Domkyrka. Foto: Ola Torkelsson/Scanpix

De hette Pela, Fadime, Maria och Abbas. Nu har släktingar dödat dem. Motivet? Heder.

Här finns hjälpen

Foto: Scanpix.

Hedersvåldsutsatt? Hit kan du vända dig för hjälp. #link=347813# och #link=347814# har kvinnojourer i hela landet. #link=347815# finns i Malmö.

Drabbade av hedersvåld

Nästan hälften av socialtjänsterna i Skåne saknar rutiner för fall som rör hedersrelaterat våld. Detta trots att 90 procent av kommunerna uppger att de har stött på problemet. Vi granskar hjälpen till hedersutsatta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".