Fiskarna Arto Hautala och Aulis Kiiskilä har tagit upp många ton fisk ur Finjasjön. Foto: Karin Wrangborg/Sveriges Radio.
HÄSSLEHOLM

Finjasjön friskare än på länge

"Braxen och mört förstör botten"
4:34 min

Vattenkvalitén i Finjasjön i Hässleholm är bättre än på mycket länge, och det är de senaste årens vårdfiske som nu ger resultat.

Sedan 2010 har man bedrivit vårdfiske i sjön och det har nu gett resultat, algblomningen har minskat och kvalitén på vattnet är alltså bättre.

De tidigare problemen har avhjälpts av att man nu fiskar upp mört och braxen.

- De bökar i botten och frigör forsfor, berättar  Helene Annadotter på företaget Regito som jobbat med vattnet i Finjasjön.

Inte på 20 år har vattenkvalitén varit så bra i sjön som nu och det är tack vare att man fiskat bort stora mängder braxen och mört.

Kampen för att rädda Finjasjön har pågått länge och i flera olika projekt. Målet är att minska övergödningen, som ständigt hotar sjön eftersom många hundra ton kväve ligger gömd i bottensedimenten efter decenier av orenade avloppsutsläpp.

Kvävet kan man inte få bort, men för att det inte ska frigöras ut i vattnet ser man till att hålla den bottenlevande braxen borta.  Så ju mindre brax, desto mindre övergödning.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".