Ilayda har levt halva sitt liv under hedersförtryck. Nu arbetar hon med att hjälpa andra. Foto: Sandra Douglasdotter/Sveriges Radio
Skåne

Ilayda: "Han sa jag ska skjuta dig"

Ilayda: "Jag blev inlåst i klädkammaren"
3:15 min

Som 14-åring blev Ilayda bortgift med en man som misshandlade henne, en gång så illa att hon fick missfall. När hon rymde till sin familj fick varken mamma eller syskon prata med henne och misshandeln fortsatte. I dag är hon fri och det här är hennes historia.

Ilayda har levt under hedersrelaterat förtryck i mer än tio år. Nu arbetar hon själv med att hjälpa andra i samma situation.

Klicka på ljudklippen för att höra Ilaydas historia.

Många socialtjänster saknar rutiner

Nästan hälften av socialtjänsterna i Skåne saknar rutiner för fall som rör hedersrelaterat våld. Detta trots att 90 procent av kommunerna uppger att de har stött på problemet. Vi granskar hjälpen till hedersutsatta.

Här finns hjälpen

Foto: Scanpix.

Hedersvåldsutsatt? Hit kan du vända dig för hjälp. #link=347813# och #link=347814# har kvinnojourer i hela landet. #link=347815# finns i Malmö.

Hedersmördade

Fadime Sahindals begravning i Uppsala Domkyrka. Foto: Ola Torkelsson/Scanpix

De hette Pela, Fadime, Maria och Abbas. Nu har släktingar dödat dem. Motivet? Heder.

Hedersvåld

Ett partriarkalt förtryck av främst kvinnor, men också pojkar och unga män. Våldet ses som en legitim oundviklig handling för att återupprätta gärningsmannens eller gruppens heder och värna om den sociala överlevnaden. Hederstänkande kan ge upphov till begränsningar i främst kvinnors och flickors liv. De kan till exempel hindras från att välja vem de träffar eller att själva välja sin partner. Källa: Länsstyrelsen Östergötland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".