Hospice på Sankt Lars-området i Lund Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
SKÅNE

Miljoner till vård i livets slutskede

Regionråd: "Har sett att det behövs fler platser"
1:34 min

Senast i slutet av året ska alla 16 vårdplatser på nya hospice i Lund vara öppna. Den styrande femklövern i Region Skåne satsar i år 35 miljoner kronor på vård i livets slutskede, och då är ambitionen att öppna de åtta platserna som det tidigare inte funnits pengar till. Men Michael Sandin (M), regionråd, säger att det inte bara handlat om pengar.

– Det handlar också om att se till att bygga ut dem i den takt som man behöver dem, och det är ingen exakt vetenskap om det behövs två, sex, åtta, tio eller sexton platser som vi nu kommer att ha. Vi har nu sett att vi behöver fler platser, och då tar vi nästa steg och öppnar upp resten, säger han.

Sedan nya hospice öppnades på Sankt Lars-området i Lund i höstas har bara hälften av de sexton vårdplatserna använts. Så har det sett ut trots att vården i livets slutskede är underutbyggd i Skåne jämfört med övriga landet. Vid senaste mätningen 2010 motsvarade antalet vårdplatser 64 procent av snittet i landet.

I år satsas 25 miljoner kronor på hospiceplatserna i Lund och på att bygga ut den avancerade sjukvården i hemmet, där det behövs. Tio miljoner går också till att upphandla palliativ vård på Österlen som ska vara igång i januari nästa år.

På nästa hälso- och sjukvårdsnämndsmöte ska också en strategisk plan klubbas för hur den här vården ska utvecklas fram till och med 2018.

– Då ska vi vara framme vid att vi kan säga att alla skåningar kan vara trygga i den vård som man får av den palliativa vården, säger Berit Wirödal (KD), som har lett den parlamentariska arbetsgrupp som tagit fram planen.

Men det är nu andra mandatperioden som ni sitter vid makten. Varför har ni inte gjort det här tidigare?

– Det var vår ambition att den palliativa vården skulle bli som vi ville att den skulle se ut. Tyvärr lyckas man som politiker inte med allt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".