1 av 2
Löderups Strandbad. Foto: Malin Thelin/ Sveriges Radio
2 av 2
Mona Ohlsson, miljö- och klimatstrateg i Ystad. Foto: Malin Thelin / Sveriges Radio
YSTAD

Sprutande sand ska rädda strand

"En del av sanden har spolats bort"
1:33 min

Nu söker Ystad kommun tillstånd igen för att spruta upp sand på land för att hejda stranderosionen. Försöket 2011 föll väl ut - även om sanden sakta men säkert ger sig ut till havs igen. 2011 sögs nästan 100 000 kubikmeter sand upp från havsbotten vid Sandhammar bank och sprutades via ett kilometerlångt rör upp på stranden vid Ystad Sandskog och vid Löderups Strandbad.

- En del av sanden har spolats bort, säger Mona Ohlsson, miljö- och klimatstrateg i Ystad när hon står och tittar ut på stranden vid Ystad Sandskog.

2011 sögs nästan 100 000 kubikmeter sand upp från havsbotten vid Sandhammar bank och sprutades via ett kilometerlångt rör upp på stranden vid Ystad Sandskog och vid Löderups Strandbad. Man kan se på den sanden att den är lite rödare och har lite fler stenar än övrig sand på stranden.

Det var första gången som så kallad strandfodring testades i Sverige och flera andra skånska kustkommuner funderar nu på om man kan ta efter Ystad.

Mona Ohlsson, miljö- och klimatstrateg i Ystad arbetar just nu med att söka tillstånd för fylla på med ny sand i samma områden nästa år.

– Vi har tillstånd enligt kontinentalsockellagen att plocka upp sand från havsbotten, men vi behöver också tillstånd enligt miljöbalken, både för att ta upp sand och att lägga ut sand, så det är det vi söker nu, säger hon.

Ungefär 10 miljoner kronor räknar Mona Ohlsson att det ska kosta att lägga på sand igen vid Ystad Sandskog och vid Löderups Strandbad nästa år.

Alf Nilsson, som bor vid Löderups Strandbad, vill egentligen helst se fler stenhinder vid stranden, i kombination med sandfodringen. Men han tycker att strandfodringen 2011 fungerade ganska bra första halvåret.

– Sen så började erosionen igen. Och alla hoppas ju på att stranden ska komma tillbaka igen, eftersom vi har stugor här och vill bada.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".