1 av 2
Det är mögel i taket, säger Fredriksdalsbonden Bo Dahlgren i Helsingborg. Foto: Lasse Olsson/Sveriges Radio
2 av 2
Svatmögel Foto: Lasse Olsson/Sveriges Radio
Helsingborg

Djur tvingas leva bland mögel

Bonde: "Det bränner som eld i ansiktet"
1:32 min

De berömda djurstallarna för utrotningshotade lantraser i Helsingborg är nu åter lika mögliga som när länsstyrelsen gjorde kontroll i fjor. Museibonden på Fredriksdal Bo Dahlgren menar att möglet är en hälsorisk för både djur och personal.

Trots att stallarna har tvättats ur och målades om i höstas är det nu mer mögel än någonsin. Svartmögel och hussvamp sitter på väggar och tak.

– Jag har drabbats av ständiga förkylningar och trötthet. Före jul började skinnet lossna runt näsa och mun, berättar Bo Dahlgren, museibonde på Fredriksdal.

Den 200 år gamla lantgården på Fredriksdals friluftsmuseum drivs av Helsingborgs kommun. Här finns får, getter, hästar, kor, kaniner och höns som visas för allmänheten.

Taket läcker och skulle ha bytts för länge sedan, men kommunens förvaltare Lars Friman tror hellre att möglet beror på djurens fukt kombinerat med ett fel på takfärgen.

– Om det är hälsofarligt vet jag inte, men mögel är aldrig bra och nu har vi tagit prover som ska utvärderas, säger Lars Friman på Kärnfastigheter.

Så fort djuren kan flyttas till någon annan lokal kan saneringen komma igång och själva saneringen tar bara något dygn, enligt Lars Friberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".