Rektor och enhetschef Susanne Bergman på VLC är en av representanterna för projektet grön integration.
Nordöstra Skåne

Nysvenskar lär sig språket på landet

"Ju mer tillfälle man får att prata svenska desto mer lär man sig"
1:25 min

Just nu pågår ett pilotprojekt för grön integration i nordöstra Skåne. Det är ett samarbete mellan flera myndigheter och fokus ska ligga på lantbruk, hembyggd och svenska språket.

– Tanken med det här projekt är att vi ska försöka få ut fler invandrare som ska kunna få jobb i någon grön sektor. Det vill säga inom skogbruk, trädgårdsodling eller naturbruk, säger Susanne Bergman, rektor och enhetschef på väglednings- och lärcentrum i Kristianstad. 

Projektet startade som en del i ett större projekt som heter Ökad inkludering genom språk och som drivs av Länsstyrelsen i Skåne. En del av pilotprojektet med grön integration handlar om en SFI-kurs på Naturbruksgymnasiet i Önnestad där svenskstudier kombineras med lantbrukskurser. 

Den andra delen av projektet fokuserar på att involvera nyanlända invandrare i olika föreningar med förhoppning om att detta ska ge dem ett värdefullt kontaktnät samtidigt som man håller liv i hembyggden. 

Kristianstads kommun finansierar och projektet arrangeras i samarbete med Arbetsförmedlingen och Länsstyrelsens Skånes landsbygdsavdelning. 

Kursen på Naturbruksgymnasiet har pågått sedan i oktober och ska avslutas i mars. Susanne Bergman nöjd och hoppas på en fortsättning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".