Tomater är en av ingredienterna i Emmys meny. Bild: Hasse Holmberg/Scanpix

Emmys läckra veggomeny

Bruchetta med mozarella, risotto med primörer och marcarpone – laga Emmys vegetariska vårmeny.

Förrätt: Bruschetta med tomatsallad och mozzarella

 4 port

4 skivor gott surdegsbröd

1 kg goda blandade tomater

1 dl olivolja

2-3 msk balsamvinäger

1 kruka basilika

1 röd chili

1 vitlöksklyfta

Nymalen svartpeppar

Flingsalt

God Mozarellaost

Tomatsallad:

Hacka tomaterna i ganska grova bitar, lägg i ett durkslag och strö på rejält med flingsalt.

Låt tomaterna stå i nån timme (för godare smak och för att salladen inte ska bli vattnig)

Hacka Vitlök, chili och basilika. Blanda med olivolja och vinäger och lite salt och peppar.

Stek brödet i en skvätt olivolja så det bli knaprigt och får färg (eller grilla det om du vill)

Blanda tomaterna med dressingen precis innan servering.

Lägg mozzarellaost på brödskivorna och toppa med tomatsalladen. Garnera med lite basilika och mal rejält med svartpeppar över.

Huvudrätt: Risotto med primörer

4 port

1 L god grönsaksbuljong

3 dl vitt vin

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

4 dl arborioris

2 dl riven parmesanost

8 små , späda morötter gärna med blasten kvar

1 knippe sparris

6 salladslökar

God olivolja

Salt

Nymalen svartpeppar

Koka upp buljong och vin.

Hacka lök och vitlök och fräs i lite olivolja i en gryta.

Häll i riset och späd med lite buljong.

Låt koka på svag värme utan lock.

Späd med buljong efter hand den kokar in.

Fortsätt tills risotton är krämig, men fortfarande har en kärna

Rör ner några matskedar olivolja och parmesanost. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar!

Skölj grönsakerna och halvera dom. Grilla eller fräs dem i lite olivolja i några minuter. Stör över lite flingsalt och servera till din underbara risotto.

Efterrätt: Mascarponekräm med päronkompott och rostade pistachnötter

4 port

800g päron

1 dl vatten

1 dl råsocker

1 st vaniljstång

Skala päron och dela dem i grova bitar.

Lägg dom i en gryta med vatten och socker.

Dela vaniljstången på mitten och skrapa ner fröna i grytan.

Låt kompotten sjuda på svag värme, utan lock tills det har blivit mosigt, ca 20 minuter.

Mascarponekräm

250g mascarponeost

1 dl creme fraiche

1 krm kardemummakärnor

0,5 dl florsocker

1 dl skalade pistachnötter

Vispa ihop ost, creme fraiche, florsocker och mortlad kardemumma.

Rosta pistachnötterna lite lätt i en torr panna

Lägg upp din ljummna kompott i glas eller skålar. Toppa med en klick mascarphonekräm och strö över rostade pistachnötter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".