En dörr som satts igen hindrade branden från att sprida sig. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Brösarp

Branden förstörde konstverk

Konstnären: "Allt är täckt i sot och vatten"
1:37 min

Natten till i tisdags totalförstördes delar av vägstationsområdet i Brösarp i en brand. Fastighetsägaren Anders Cederberg konstaterar, medan han tittar på förödelsen, att hans planer nu ändras.

– Vi skulle varit i gång med en konstutställning i påsk, men det blir dåligt med det. Vi hade också hoppats vara i gång med verksamhet i sommar med inriktning på turism. Men det blir stort tidsbortfall i det, säger Anders Cederberg.

Bland det som förstördes i branden fanns bland annat ett vida känt parkettgolv i ek, som med sin svikt fått beröm av många dansare under tiden som Gallery Neon fanns i lokalerna.

En igensatt dörr mellan rummet där branden började och resten av lokalerna var det som räddade byggnaden från att brinna ner helt. Något konstnären Jan-Bertil Andersson kan glädja sig i åt i misären. Hans atelje, som ligger bredvid den nedbrunna lokalen är täckt i sot och vattenånga.

– Jag brukar ha öppet under konstrundan, men det kan jag inte ha nu. Det oerhört trist. Dels kan jag inte jobba, dels kan jag inte ha öppet för de som vill komma hit.

Nu har hans vänner startat en inslamling via sociala medier för att hjälpa Jan-Bertil ekonomiskt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".