Pia Kinhult (M). Foto: Anna Bubenko/SR
Skåne

Kinhult förtegen om höjning av skatten

Regionråd: "Vi har haft den här diskussionen varje år"
1:36 min

Trycket ökar på Moderaterna i region Skåne att höja regionskatten nästa år. Både Miljöpartiet och Folkpartiet har öppnat för en höjning för att kunna ge mer pengar till den hårt ansträngda sjukvården. Men Moderaterna tycker att det är för tidigt att bestämma sig, enligt regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult.

– Vi har haft den här diskussionen varje år och jag tänker inte driva vår femklöverförhandling via media utan jag tror att vi ska göra det själva med varandra först, säger Pia Kinhult (M) som är regionstyrelsens ordförande i region Skåne.

Pia Kinhult har tidigare sagt att en höjning av skatten skulle få skåningarna att hålla hårdare i pengarna, något som skulle påverka ekonomin negativt. Men huruvida det ändå kan bli en höjning av skatten är Pia Kinhult inte intresserad av att berätta just nu.

Hon menar att budgetarbetet knappt har kommit igång och innan politikerna har sett prognoser för nästa år på skatteintäkter och kostnader så kan man inte ta ställning. Och att det skulle finnas någon splittring inom femklövern vill Pia Kinhult inte kännas vid.

– Absolut inte. Det här är ju väl kända ställningstaganden så att det är ingen som helst splittring. Jag tycker att det är oerhört bra att varje parti i grunden har en bestämd uppfattning men sedan vet vi ju alla att det är en förhandlingsfråga, säger Pia Kinhult.

Men vad händer om ni inte kommer överens då?

– Frågan är för tidigt väckt. Vi har haft den här diskussionen varje år, vi har blivit överens på sluttampen varje år och jag känner mig helt trygg i att vi kommer att nå en överenskommelse även i år.

Betyder det att också Moderaterna är beredda att kompromissa om det behövs?

– Jag tänker inte förhandla via media i det här tidiga stadiet, frågan är för tidigt väckt. Men däremot är ställningstagandet från Miljöpartiet inte på något sätt obekant, utan vi känner ju till vad de har för grundsyn så det är inga konstigheter, säger Pia Kinhult.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".