Det är dyrast att gå på toaletten i Östra Göinge. Foto: Astrid Adelgren/Sveriges radio
NORRA SKÅNE

Här är det dyrast att gå på toa

Alla behöver vi vatten för att diska, duscha eller gå på toaletten. Men mellan olika kommuner skiljer det tusenlappar per år i vatten- och avloppskostnader.

Om man bor i Östra Göinge kostar det 3144 kronor mer om året att duscha eller gå på toaletten än vad det gör om man bor i Kristianstad.

Det visar förra årets så kallade Nils Holgersson-rapport, som ges ut av bland annat Hyresgästföreningen. Där har man jämfört vad kommunerna har för avgifter för vatten och avlopp utifrån en lägenhet på 67 kvadratmeter.

Skillnaden mellan vad vattnet kostar i kommunerna i norra Skåne är stora. Billigast är det per månad i Kristianstad, där kostnaden ligger på 165 kronor. Dyrast är det i Östra Göinge, där kostnaden ligger på hela 427 kronor.

Enligt tidningen Hem och Hyra beror prisskillnaderna bland annat på hur pass väl kommunerna sköter underhållet av vatten- och avloppsystemet.

Såhär ser det ut i din kommun:

Örkelljunga: 379 kr
Perstorp: 398 kr
Klippan: 259 kr
Åstorp: 298 kr
Ängelholm: 256 kr
Bjuv: 368 kr
Båstad: 207 kr
Östra Göinge: 427 kr
Osby: 302 kr
Kristianstad: 165 kr
Hässleholm: 272 kr
Bromölla: 329 kr

Källa: Hem och hyra

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".