I dag startar Sveriges nya informationsnummer 113 13. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
Skåne

113 13 är SOS senaste melodi

SOS Alarm: "Ingen som ringde var i någon riktig nödsituation"
1:25 min

Idag lanseras Sveriges nya informationsnummer: 113 13. Dit ska alla i Sverige kunna ringa för att få eller ge information vid en allvarlig olycka eller kris i samhället.

Större stormar, influensaepedimier eller översvämningar. Det är tillfällen när informationsnumret 113 13 kan komma til användning. När Skåne drabbades av en jordbävning 2008 blev nödnumret 112 överbelastat och sådant vill regeringen undvika i framtiden.

– Nästan 1 500 personer ringde till 112 under en timme, men ingen av de som ringde var i någon riktig nödsituation ur SOS alrms synvinkel. Men man var orolig och många ville berätta vad de varit med om, säger Anders Klarström på SOS alarm.

Det är SOS-alarm som svarar den som ringer numret och tanken är alltså att de frågor som vanligtvis hamnar hos 112, nu ska tas om hand av 113 13. Anders Klarström tror inte att det finns någon större risk för missuppfattningar.

Du tror inte att människor kommer att ringa 113 13 när det egentligen är en nödsituation?

– Jag tror inte det, men om det mot förmodan skulle inträffa kommer vi att ta hand om det ändå. Men det är självklart bäst om man ringer nödnumret direkt i en nödsituation, säger han.

Till 113 13 ska svenskarna kunna ringa för att få information, men också för att själva ge information.

Numret testades i ett tiotal kommuner i nordvästra skåne i slutet av förra året, och nu kan alltså hela Sverige använda sig av numret. Däremot fungerar det inte i andra länder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".