Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hässleholm

Olika miljökrav för kommun och idrottsklubb

Publicerat fredag 8 mars 2013 kl 14.56
Olof Nilsson: "Det kändes inte rättvist, absolut inte"
(1:28 min)
Olof Nilsson visar det miljövänliga granulatet i Bjärnums konstgräsplan. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio

När idrottsföreningen Bjärnums GoIF byggde sin konstgräsplan för några år sedan ställde Hässleholms kommun krav på att man skulle använda en miljövänlig metod istället för den traditionella metoden där rivna gamla bildäck används som underlag. Men när kommunen anlade konstgräsplaner i Hässleholm i fjol använde man sig själv av den gamla metoden.

Olof Nilsson är aktiv i Bjärnums GoIF och en av de som arbetade med att anlägga deras nya konstgräsplan för några år sedan. Idag är han är besviken på kommunens dubbelspel.

– Det är klart att vi blev besvikna. Det är ju så mycket pengar och så mycket arbete. Det är inte så lätt att förklara för våra sponsorer varför vi ska samla ihop så mycket pengar och inte kommunen behöver göra det.

– Så det kändes inte rättvist, absolut inte.

Olof Nilsson visar det miljövänliga dyrare gröna granulat som de använde istället för rivna återvunna bildäck, och som tittar fram mellan de konstgjorda grässtråna på Bjärnums idrottsplats. Granulatet används för att få en mjukhet i planen som liknar en vanlig gräsplan.

Klubben tog ett banklån för att täcka merkostnaden på 750 000 som den miljövänliga metoden innebar och var nöjda med att ha gjort rätt för sig och för att ha valt en miljövänlig metod. Så förvåningen var stor när kommunen i fjol själv valde den gamla metoden med rivna bildäck när de skulle anlägga konstgräsplaner på Österås idrottsplats.

– Det är bara att åka ner och titta på deras plan. Den är alldeles svart ju. Så det går inte att missa.

Klubben har nu vänt sig till kommunen för att diskutera någon form av kompensation.

Mats Svensson är chef på kommunens tekniska avdelning som ansvarat för kommunens konstgräsplaner. Han säger till Sveriges Radio att han håller på att klarlägga vad som skett, men att en förklaring skulle kunna vara att metoden med bildäck inte längre anses så miljöskadlig som för några år sedan. Och att Bjärnums GoIF och kommunen därför kunnat använda olika metoder trots att miljökontorets miljökrav varit de samma.

Mats Svensson pekar på att ur ett livscykelperspektiv kan bildäcksmetoden vara lika bra eller bättre eftersom att man använder återvunnet material istället för att nytillverka, och att materialet enligt Mats Svensson i tester har visat sig inte läcka några gifter ut i dagvattnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".