Ida Hammar, ordförande för RFSU i Kristianstad, gick först i barnvagnsmarschen. Foto: Sandra Douglasdotter/Sveriges Radio
Kristianstad

Marsch mot mödradödlighet

RFSU: "Från mamma till mamma"
1:56 min

För tredje året i rad arrangerar RFSU i Kristianstad en barnvagnsmarsch på Internationella kvinnodagen. Marschen är till för att uppmärksamma problemen med mödradödlighet runtom i världen.

I Kristianstad hade ett tjugotal föräldrar samlats för att promenera runt i centrum på fredagseftermiddagen. Med sig hade de plakat och broschyrer om sin kamp för att få regeringen att avsätta mer bistånd för att minska mödradödligheten.

-- RFSU vill ha ökat bistånd till kampen mot mödradödlighet och vi vill visa vårt stöd, säger Ida Hammar som är ordförande i RFSU Kristianstad.

Det är nästan bara kvinnor här, är mödradödlighet bara en kvinnofråga?

– Det behöver det inte vara, men det är tänkt så att kvinnor i Sverige hjälper andra kvinnor - från mamma till mamma kan man säga.

Riksförbundet för sexuell upplysning arrangerar barnvagnsmarscher runtom i hela landet. Enligt RFSU dör varje dag 800 kvinnor och flickor i samband med förlossningar.

Mödradödlighet

99 procent av alla de hundratusentals kvinnor som dör under graviditet och förlossning lever i utvecklingsländer, varav hälften i Afrika. I Sverige är risken en på 14 100 att dö i samband med graviditet eller förlossning. För en kvinna i Niger är risken att dö en på 23.

Källa: Unicef

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".