1 av 2
Cyklarna ska kunna låsas fast bättre. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
2 av 2
Leif Jönsson på Malmö stad har fullt upp med nya cykelsatsningar. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Malmö

Rekordsumma satsas på cyklisterna

1:23 min

Bättre och fler cykelbanor och bättre service för dem som väljer att cykla – det blir verklighet när Malmö stad nu valt att satsa 400 miljoner kronor på cyklisterna. Under sex år ska pengarna fördelas på olika saker som ska göra Malmö till en cykelvänligare stad.

Leif Jönsson, som jobbar med cykelfrågor på Malmö kommun, visar upp en ny typ av säkrare cykelställ som man på försök sätter upp.

– Med en längre bygel på ena sidan kan man i de här ställen enkelt låsa fast ramen för att undvika att cykeln blir stulen, berättar han.

Det här är ett exempel på nya idéer som kommer att kunna prövas när tekniska nämnden beslutat att satsa mer pengar än någonsin för att underlätta för stans cyklister. Främst kommer pengarna att gå till att bygga ut och förbättra cykelbanorna i staden, men det kommer också att jobbas en hel del med att göra det bekvämare för dem som väljer att cykla.

Bland annat ska man skapa en särskild trafikplanerare, där man lätt i sin dator eller telefon kommer kunna hitta den närmaste cykelvägen både inom Malmö men också på andra sidan sundet. Mer belysning längst med cykelbanorna och fler cykelräcken vid trafikkorsningar kommer också sättas upp, men högst på Malmöbornas lista finns något som används mer än allt annat, berättar Leif Jönsson.

– Ja, vi kommer att sätta upp betydligt fler cykelpumpar längst cykelbanorna. Allt som allt kommer vi ha 20 stycken spridda över hela Malmö. Det har varit ett av de starkaste önskemålen från våra cyklister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista