1 av 3
Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
2 av 3
3 av 3
Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Melodifestivalen 2013

Hässleholmssonen Robin vann

Robin Stjernberg vinnare i finalen
6:47 min

När internationell jury sagt sitt och svenska folkets röster var räknade stod det klart att Robin Stjernberg vunnit Melodifestivalfinalen och med låten You representerar Sverige i Eurovision Song Contest i Malmö i maj.

Robin Stjernberg gick tillsammans med Anton Ewald vidare till finalen via andra chansen, och det är första gången en Andra chansen-låt vunnit finalen. På andra plats i finalen kom Yohio med Heartbreak Hotel.

Robin Stjernberg, den 22-årige "Idol"-tvåan från Hässleholm, tilltalade såväl de röstande tv-tittarna som den internationella juryn och hans "You" korades till 2013 års vinnarbidrag.

Låten är skriven av Stjernberg själv tillsammans med Linnea Deb, Joy Deb och Joakim Harestad Haukaas.

Som vanligt i finalen delade juryn och tittarna på ansvaret att utse vinnaren och det var juryn som avgjorde det hela. Yohio vann tittaromröstningen, men då var Robin Stjernbergs försprång som den internationella juryn gett honom för stort.

Robin Stjernberg kom tvåa i TV 4:s "Idol" i fjol. Det är tredje gången på de senaste fyra åren som en artist från det programmet vunnit tävlingen - efter Anna Bergendahl 2010 och Loreen i fjol.

Kolla in här, när Morgonen i P4 Kristianstad fick hjälp att förutsäga Robins vinst i veckan:

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".