Nävlingefallet

Hovrätten sänker straffet för Nävlingemisshandeln

"Man kan naturligtvis begära överprövning av Högsta domstolen"
1:40 min

I dag kom hovrättens dom mot de två män, far och son, som åtalades för att ha misshandlat en man svårt i Nävlinge utanför Hässleholm. Fängelsestraffet kortas med tre månader för båda två.

Hovrätten går på en mjukare linje än Hässleholms tingsrätt och menar att frihetsberövandet inte var så grovt som tingsrätten ansåg. Tingsrätten dömde männen till ett år och sex månaders fängelse. Men advokat Torgny Dahlberg är inte nöjd.

– Det är tufft för våra huvudmän. Man har gjort en marginell förändring och funnit förmildrande omständigheter av olaga frihetsberövande och satt ner straffet lite. Men i stort sett har man gått på tingsrättens linje, säger han.

Misshandeln skedde på kvällen den 10 juni i fjol. Den då 55-årige fadern och hans då 22-årige son trodde att den 60-årige polske mannen ville stjäla koppartråd på deras mark.

Enligt åtalet ska de därför ha misshandlat 60-åringen, bland annat med flera slag av en golfklubba och slag och sparkar mot huvudet. De ska även ha frihetsberövat honom och fört honom till en tredje mans hus.

Åklagaren yrkade på minst två års fängelse för de båda männen. Försvarsadvokatererna å sin sida har hävdat att gripandet av den polske mannen skedde på goda grunder och borde ses som ett envarsingripande. Däremot har pappan erkänt misshandeln, medan hans son ska ha försökt stoppa honom när han tappade humöret.

Advokat Torgny Dahlberg vet ännu inte om de kommer att överklaga igen.

– Möjligheten att komma till Högsta domstolen är mycket små, säger han.

Nävlingefallet

Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

De bakband och misshandlade en person de trodde var en inbrottstjuv. Följ Nävlingefallet här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".