Ortopediavdelningen på Ystad Lasarett. Foto: Malin Thelin/ Sveriges Radio
Ystad

Ortopedin för äldre stänger

Sjukhuschef: "Inga varsel planerade"
1:44 min

Från april månad stänger lasarettet i Ystad sin ortopedi som riktar sig till äldre. Orsaken är lasarettets sparbeting. Igår fick personalen som jobbar på avdelningen i Ystad besked om vad de ska göra istället.

-- Jag ska jobba på strokeenheten. Jag har ju bara ett år kvar till pensionen så jag hoppas att det blir bra det sista året, men jag kommer att sakna många av mina kollegor, säger underssköterskan Britt-Marie Sjögren, som jobbat på sjukhuset i 46 år.

50 miljoner kronor ska lasarettet i Ystad minska sina kostnader med under året. Tanken är att omorganisation och samordning ska leda till att sjukhuset kan minska ner med 20 vårdplatser - vilket motsvarar 50 till 75 jobb.

Sjukhuset är Ystads största arbetsplats - och personalen ska minskas, men det är idag inte tal om att varsla någon enligt sjukhuschefen Matz Widerström.

– Inga varsel är planerade, utan det ska ersättas med vikariat som går ut och så vidare, säger han.

Först ut bland sparåtgärderna är stängningen av den ortopediavdelning som opererar äldre människors brutna höftleder och lårbenshalsar. Istället ska patienterna skickas till Hässleholm och Kristianstad för operation. Det rör sig om mellan 300 och 400 patienter per år.

Britt-Marie Nilsson från Sjöbo bröt lårbenshalsen för en vecka sedan och opererades i Ystad. Hon är är kritisk till det här beslutet.

– Jag tycker att det är skrämmande att man försämrar sjukvården. I synnerhet för oss äldre, med äldre makar som kanske har svårt att åka upp till Kristianstad och hälsar på. Det är ett stort trauma som inträffar när man bryter lårbenshalsen, det kan jag verkligen säga.

Malin Thelin
malin.thelin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".