Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hässleholm

Invandrare mer sociala i skogen

En plats för umgänge eller ensamhet? Foto: Kirsi Blomberg/Sveriges radio

Invandrares syn på friluftsliv och naturupplevelser skiljer sig mycket från det traditionella svenska förhållandet till naturen, och det ställer krav på hur natur- och rekreationsområden organiseras.

Det visar forskning som Ebba Lisberg Jensen på Malmö Högskola har gjort och som presenterades på Skånska landskapsdagarna i Hässleholm på tisdagen.

– Nu har vi stora invandrargrupper som har en helt annan syn på naturen som de har med sig till Sverige, som präglas mycket mer av sociala värden och om att trivas, slappna av och vila sig i naturen, säger Ebba Lisberg Jensen, humanekolog på Malmö Högskola.

Det är fyra års arbete vid Malmö Högskola som ligger bakom de resultat som snart kommer att publiceras. Ett centralt resultat är att den sociala dimensionen är en gemensam nämnare för många invandrargrupper i relation till naturen, något som står i kontrast mot traditionella nordeuropeiska friluftsideal som mycket handlar om tystnad, strapats och ensamhet i mötet med naturen.

– Det är många vi har intervjuat som sagt att vi gärna vill vara många tillsammans när vi är ute i naturen. Det krockar då med den här svenska föreställningen om att man ska kunna gå på en enslig skogsstig och inte möta någon.

En konkret yttring av de olika synsätt som finns, och som kan skapa missuppfattningar, är hur man klär sig i naturen.

– Då har vi det där med vädertåliga kläder och att de ska vara specialanpassade för tillfället. Men vi har stött på många som säger att när man är i naturen vill man ha sina finaste kläder för det här är ett festligt tillfälle. Och det tycker jag säger något om att man faktiskt uppskattar naturen väldigt mycket.

– Men ur ett svenskt perspektiv kan det uppfattas som att man inte förstått att man ska gå i skogen, till exempel. Men i själva verket kanske man verkligen har fattat det men man vill fira det på något sätt.

Det privata mot det sociala, det strapatsrika mot det avslappnade. En ekvation som inte alltid går ihop, enligt Ebba Lisberg Jensen:

– Man kan ju inte inrätta särskilda områden för varje aktivitet, utan det måste finnas möjlighet till både möten och enskildhet i sådana här områden. Och det sätter ju verkligen planeringen på prov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".