Försäkringskassan. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Kristianstad/Helsingborg

Skånska brukare i stor bedrägerihärva

På tisdagen åtalades 17 personer som misstänks ha varit inblandade i ett omfattande bedrägeri knutet till ett assistansföretaget ATS Assistans i Örebro. Enligt åklagaren har brukare från bland annat Kristianstad och Helsingborg använts i bedrägeriet.

Bland de åtalade finns ägaren, en örebroare i 40-årsåldern som bland annat åtalas för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

Åklagaren vill också att mannen döms till näringsförbud och att hans företag som nu är försatt i konkurs ska böta två miljoner kronor i företagsbot.

Sammanlagt är 17 personer åtalade för inblandning i härvan som handlar om bidragsbrott för många miljoner kronor. Förundersökningen omfattar över 10 000 sidor, enligt Örebro tingsrätt.

Försäkringskassan inledde i december 2011 en särskild satsning på att hitta fusk med bidrag till personliga assistenter. Inom ramen för granskningen tittade Försäkringskassan, tillsammans med flera andra myndigheter, närmare på 26 företag.

Fram till i dag har elva polisutredningar inletts, däribland förundersökningen kring det bolag som dagens åtal gäller. Det är det första ärendet efter satsningen som gått till åtal.

Enligt Försäkringskassan riskerar hundratals personer åtal på sikt.

– Ingen länk i kedjan är fri från bedrägeri. Det finns allt från brukare som överdriver sitt behov till bolag som begår ekonomisk brottslighet, sade försäkringsdirektör Svante Borg till TT i oktober i fjol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".