1 av 2
Regionen kräver 210 miljoner. Foto: Christine Olsson/Scanpix
2 av 2
Jonas Rastad. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
Skåne

Regionen kräver staten på miljoner

Regiondirektören: "Avtalsbrott tycker jag är osmakligt"
1:26 min

Region Skåne får nu nästan 60 miljoner kronor extra från staten efter att framgångsrikt bedrivit rehabiliteringsvård. Men enligt regiondirektör Jonas Rastad är summan helt fel. Regionen borde egentligen få 210 miljoner kronor.

– Enligt mitt förmenande ska vi hålla oss till det avtal som har ingått. Sen kan man diskutera om man framåt i tiden ändra avtalet men man kan inte ändra bakåt, säger Jonas Rastad, regiondirektör i Skåne.

Den statliga rehabiliteringsgarantin kom till 2009 för att få ner sjukfrånvaron och få ut folk i arbetslivet igen. Totalt rör det sig om nästan en miljard kronor som delas ut till landets landsting efter befolkningsstorlek. 

Region Skåne lyckades väldigt bra med rehabiliteringen under 2012 - inom sjukvården behandlades 50 procent fler än enligt avtalet. Många andra landsting har haft det svårare att utföra all rehabilitering de får pengar för och därför har det blivit ganska mycket pengar över. 

Regionen får 58,5 miljoner kronor i ersättning för de extra patienterna man behandlat. Men Jonas Rastad menar att man även ska få dela på resten av överskottet, som en form av bonus. 

Vare sig staten eller Sveriges kommuner och landsting, SKL, håller med regionen. På SKL vill man inte kommentera utspelet förrän imorgon torsdag och på Socialdepartementet säger man att man ännu inte fått in det brev som regiondirektören skickat. 

Skulle Regionen ha fel i frågan får de stor påverkan då man redan har investerat en del av de förväntade pengarna i den Skånska vården. 

– De första vi då måste göra är att begränsa antalet rehabiliteringsåtgärder, säger Jonas Rastad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".