Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lillens trerätters - en touch of Asia

Publicerat torsdag 14 mars 2013 kl 08.55
1 av 4
Foto: Jessica Gow / SCANPIX /
2 av 4
Foto: Scanpix
3 av 4
Smarrig fisksoppa. Foto: Privat
4 av 4
Trerätters med indiska smaker. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Plocktallrik med ryggbiff, mustig fisksoppa och ädelostbrúlée – hur låter det? Testa Lillens trerätters.

Förrätt
Plocktallrik med ryggbiff, nanbröd och tre dippsåser

Blanda 50 gram grön currypasta, juicen från en halv citron, lite olivolja, salt och peppar i en flat skål. Lägg i tre skivor ryggbiff à 300 gr och rubba in marinaden. Låt det dra in 5-10 min. Stek sedan i riktigt het grillpanna/stekpanna 3-4 minuter eller längre för welldone. Ta av och låt vila och skär sedan upp i tunna skivor.

Yoghurtdipp
Rör ihop 200gr naturell yoghurt med juicen av den andra halvan citron,lite olivolja och hackad,färsk mynta.

Currydipp

Blanda 200ml kokosmjölk med röd currypasta och en liten skvätt grädde i kastrull och på medeltemperatur. Låt det puttra och tjockna. Gör samma fast med grön currypasta. Värm nanbröden i ungen enligt förpackningen. Bryt eller skär upp.

Servera allt på ett stort fat.

Huvudrätt
Mustig Fisksoppa/gryta
 
Ta valfri fisk, 800gr och skär i  3X3 cm stora tärningar. Använd gärna flera olika sorters fisk. Marinera i limejuice, helst färsk, en stund. Fräs upp två hackade gula lökar, en purjo, ett par klyftor pressad vitlök och en hackad gul paprika i olja. I med två burkar krossade tomater, 2dl vitt vin, ett par matskedar hummer- (eller fisk) fond och 400 ml kokosmjölk. Koriander och chilli efter tycke och smak, en skvätt grädde, salt och peppar. Koka upp och i med fisken och finhackad persilja. Låt det sjuda i 8-10 minuter, dra av och i med lite räkor och servera.
 
Dessert
Ädelostbrulée och inlagt rödvinspäron
Som med fördel görs dagen innan.

Koka upp 3 dl rödvin med 2dl strösocker. Lägg i ett skalat, delat päron. Dra av kastrullen. Lägg i 1-2 lagerblad och en matsked vanilinsocker,som kan bytas ut mot en kanelstång vid jul.
 
Blanda 2 äggulor och 2dl vispgrädde och värm upp. Det får inte koka, bara bli varmt (använd vattenbad om du vill). Smält ner 50 gr ost, låt tjockna under omrörning till bra konsistens. Den ska bli tjock och krämig.

Häll upp ädelostbruléen i formar, skaka till formarna så att du får en jämn yta. In i ugnen på 95-100 grader,grädda tills dom stannat (inte dallrar). Kan ta ett tag beroende på ugn.

Kyl sedan, gärna över natten.
Strö ett tunt lager socker över bruléerna och karamellisera sockret med en brännare eller i ugnen under grillväme på 250 grader.

Toppa sedan med päronet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".