Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tomelilla

Upprörda känslor kring sotningsavtal

Uppdaterat torsdag 14 mars 2013 kl 10.02
Publicerat torsdag 14 mars 2013 kl 08.36
Ingvar Asplund: "Man kan inte förtala yrkesmänniskor på detta sätt"
1:36 min
Sotningsavtalet rör upp känslor. Foto: Ingvar Karmhed/SCANPIX

Det nya sotningsavtalet i sydöstra Skåne fortsätter att röra upp känslor. Med rubriken "Flest bränder i sydöstra Skåne" har Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund (SÖRF) gått ut med information på Tomelilla kommuns hemsida. Information som kan leda till en polisanmälan om förtal.

Sedan Skorstensfejarmästare Lundquist AB vann sotningsupphandlingen i Sydöstra Skåne har ett mindre sotningskrig blossat upp i Tomelilla, Sjöbo, Ystad och Simrishamn.

Under onsdagen kom SÖRF ut med ny information på Tomelilla kommuns hemsida där man i en passage förklarar att sydöstra Skåne har flest eldstadsrelaterade bränder i Sverige och i en annan passage skriver att "antalet bränder är ett odiskutabelt mått på kvaliteten på den genomförda sotningen".

Något Ingvar Asplund och Skorstensteamet, som stått för all sotningen i SÖRF fram till i februari, tar som ett påhopp.

--Det tolkar jag som att de skuller brinna mer här nere för att vi har dåliga sotare. Man kan inte förtala yrkesmänniskor på detta sätt. Det kommer att ske en anmälan om förtal, säger Ingvar Asplund delägare i Skorstensteamet.

Man är kritisk till att SÖRF framställer det som att den metod som Lundquist använder skulle vara bättre än deras. Ingvar Asplund säger att bränderna snarare beror på eldningsteknik än rensningsmetod.

--Man lurar människor att tro att metoden ska rädda det från att brinna, när det är att vi eldar för dåligt. Vi borde lära folk att elda i stället.

--Skorstensteamet ifrågasätter också att kunder som använder dom nu kommer att tvingas anlita Lundqvist AB för en extra brandskyddskontroll. Det är ännu oklart om det finns stöd i lagen för en sådan extra kontroll. En fråga som förvaltningsrätten kommer att avgöra.

Torgny Larsson, ordförande i Sydöstra Skånes räddningstjänstförbund, har inte gått att nå för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".