1 av 2
Björn Ranelid är lättad. Foto: Scanpix
2 av 2
Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen och Kvällsposten.
Ystad

Ranelid anklagar kvällspressen för häxjakt

Ranelid: "En av mitt livs största segrar"
1:33 min

Författaren Björn Ranelid frias från misstankarna om vårdslöshet i trafik. Nu kritiserar han kvällspressen för att ha rapporterat för mycket om händelsen. Men Thomas Mattsson, ansvarig utgivare för Expressen och Kvällsposten håller inte med.

Det var i april förra året som Björn Ranelid kom över på fel vägbana strax norr om Eljaröd och krockade med en mötande bil. Rättegången hölls för två veckor sedan och åklagaren ville då se Björn Ranelid dömd för vårdslöshet i trafik. 

Något han alltså nu frias från. Ystad tingsrätt anser i dagens dom visserligen att Ranelid brustit i uppmärksamhet och varit oaktsam men ser inte att det kan bevisas att han "i väsentlig mån brustit i omsorg" - något som är ett krav för att kunna dömas till vårdslöshet i trafik. Tingsrätten fastställer också att han inte försökt göra någon omkörning. 

Björn Ranelid själv är dock inte bara glad efter domen. Han är starkt kritisk mot vad han anser vara en häxjakt från kvällspressen. 

– Det har varit oerhört starka känslor efter 11 månaders häxjakt mot mig, säger Björn Ranelid.

Han fortsätter:

– Det här är en av de största förlusterna i kvällspressens historia. Nu sitter gamarna med sänkta nackar och hyenorna och schakalerna kan gå undan och söka efter andra lik.

Nu vill Ranelid ha upprättelse från kvällspressen. Det tänker Expressens Thomas Mattsson inte ge:

– Det är självklart att en offentlig person som är inblandad i en allvarlig händelse och som blir brottsmisstänkt upplever säkert uppmärksamheten i nyhetsmedia som jobbig.

Fast häxjakt är det inte, menar Mattsson.

– Det här har inte varit en stor nyhet i Expressen, vi har skrivit om den några gånger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".