Haddile och fostermamma Malén Liewehr. Foto: Louise Johansson/Sveriges Radio
Broby

Utredning om Haddile snart klar

Snart är socialförvaltningen i Lunds utredning om Haddile i Broby klar. Därefter är det upp till Migrationsverket att besluta om uppehållstillstånd för treåringen.

Den här veckan var Haddiles fosterföräldrar på möte med socialförvaltningen i Lund. Enligt fostermamman Malén Liewehr är Haddiles framtid fortfarande oklar för dem.

– Som fosterfamilj vet man att situationen kan ändras. Jag litar på socialtjänsten och hoppas bara att Migrationsverket också går på deras utredning, säger Malén Liewer.

På mötet ska fosterföräldrarna ha fått veta att socialförvaltningen anser att Migrationsverket bör ge Haddile uppehållstillstånd - oavsett vem som ska ha den framtida vårdnaden.

Om Haddile ska återvända till sin biologiska mamma, måste det nämligen först till en anknytningsprocess - där Haddile i så fall successivt kan få lära känna sina föräldrar. Och en sådan kan ta tid.

För fosterföräldrarna i Broby innebär detta att de räknar med att Haddile stannar ett bra tag till. Vad socialförvaltningen har kommit fram till angående Haddiles biologiska mamma och om hon ska få prövas för en framtida vårdnad, vet fosterföräldrarna fortfarande inte. Förvaltningens utredning är sekretessbelagd, även för dem.

Allt om Haddile

Mamman vill återförenas med Haddile. Foto: Patrik Cegrini/SVT

Hon är en liten flicka och bor hos fosterföräldrar i Broby. Följ hela historien här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".