Tomelilla

Aktivister anklagas för att ha attackerat minkfarm

Ett 60-tal personer demonstrerade på lördagseftermiddagen på en minkfarm i Tomelilla. Enligt farmägaren attackerades farmen, men det tillbakavisas av Djurrättsalliansen.

– I anmälan står att aktivisterna ska ha krossat en ruta för att ta sig in, att de har dragit ner lappar som anger varje minks avelstillhörighet, att man ofredat målsäganden genom att banka på fönster och uttalat hot, säger Martin Carlsson, vakthavande befäl vid Skånepolisen på lördagskvällen.

Polisen kom inte till minkfarmen förrän efter att djurrättsaktivisterna lämnat. Det är osäkert om polisen kan bekräfta farmägarens uppgifter om krossade fönster och neddragna lappar.

– Jag kan inte se det i den handlingen jag har här, säger Martin Carlsson.

Enligt Djurrättsalliansen, som låg bakom demonstrationen, har de varken brutit sig in på farmen, stört minkarna eller lantbrukaren.

– Det låter helt vansinnigt. Vi har överhuvudtaget inte varit inne hos minkarna, jag förstår inte vad de har fått de uppgifterna ifrån.  Vi demonstrerade på gårdsplanen. Vi såg bara minkarna genom glipor i skjulen, där de sitter i burar, säger Johan Carlsson på Djurrättsalliansen.

Enligt Johan Carlsson gick det hela lugnt till.

– Folk ropade slagord och höll korta tal, men det var inte hotfullt eller våldsamt.  Det finns ingen anledning för oss att störa minkarna utan vi vill bara framföra vår åsikt, säger han.

Vad är er åsikt då, vad var syftet med demonstrationen?

– Vi tycker att politikerna har ett stort ansvar att förbjuda pälsdjursfarmar. Djurskyddslagen säger klart och tydligt att minkar som hålls för pälsproduktion ska hållas på ett sätt så att de kan bete sig naturligt och ett sätt som främjar deras hälsa, vilket inte alls är verkligheten på minkfarmarna, säger Johan Carlsson på Djurrättsalliansen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".