Arkivbild. Foto: Dan Hansson/Scanpix
Osby

Flera månader innan mobbning utreddes

Utbildningschef: "Möjligt att det felar någonstans i rutinen"
1:33 min

Anmälan och utredning av mobbning på en skola i Osby kommun blev liggande hos rektorn i flera månader. Inte förrän Skolinspektionen begärde att få se kommunens dokumentation kring händelserna upprättades de handlingar som lagen kräver.

Agneta Malm är utbildningschef i Osby kommun och säger att den långa tiden beror på att anmälningarna är en ny rutin i kommunen sen förra året och att de inte är ända framme ännu: 

– Så det är möjligt att vi felar någonstans i den rutinen. 

Enligt skollagen ska mobbning utredas skyndsamt av skolans personal och alla incidenter ska också omedelbart anmälas vidare till kommunen. Skolverket skriver till exempel i sina rekommendationer att månadsvis rapporter är för sällan. 

Det handlar om två fall av kränkande behandling i oktober i fjol. I januari anmäler en förälder oktober-händelserna till skolinspektionen. Och först efter det, i februari, tre och en halv månad efter själva kränkningarna, upprättar rektor en anmälan till kommunen över händelsen. 

– Nej, det är inte skyndsamt. Men för mig som ansvarig är det viktiga att man vidtar de åtgärder, gör de utredningar som man ska enligt planerna, säger Agneta Malm. 

Men inte heller en ordentlig utredning gjordes omedelbart. För samtidigt som rektorn anmäler, ombeds en kurator att utreda händelsen igen. Det har gått lång tid sen oktober, och kuratorn får basera sin utredning på barnens bleknande minnesbilder och privata minnesanteckningar från en lärare som inte längre jobbar i klassen. Någon annan dokumentation gjordes inte i oktober. 

Och trots att en ny utredning ansågs behövas i februari, så vill Agneta Malm ändå inte uttala sig om huruvida skolan gjorde tillräckligt för att utreda händelsen i oktober eller ej. 

– Skolinspektionen får bedöma om de åtgärder som vidtogs då är tillräcklig.

Mobbing mot barn

Foto: Kjell Gustafsson/SVT.

Skollagen ställer höga krav på att skolan ska ta en kränkning på allvar och händelser ska utredas skyndsamt. Så ser verkligheten inte alltid ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".