Tomas Nilsson och Tomas Lidberg jobbar med bygget av den nya gallerian. Foto: Linda Evereus
SKÅNE

"Vi är redo för strejk"

"Jag tror inte att det kommer att lösa sig"
1:36 min

Det blir ingen byggstrejk imorgon.

Det är Statliga Medlingsinstitutet som har beslutat att skjuta på den varslade storstrejken i byggsektorn. Strejken skulle ha brutit ut tisdag morgon men medlarna tar nu till tvångsmetoder vilket innebär att konflikten skjuts upp 14 dagar.

Allt tydde på att en stor byggstrejk skulle inledas imorgon bitti i hela landet, efter att Byggnadsarbetareförbundet igår kväll sa nej till medlarnas bud.

En strejk som skulle stanna arbetet vid de tre största byggarbetsplatserna i nordöstra Skåne - Nya rådhuset och Gallerian i Kristianstad och Norra Station i Hässleholm.

Men nu väljer alltså Statliga Medlingsinstitutet alltså att skjuta på strejken, vilket innebär att konflikten skjuts upp 14 dagar.

Roland Wiking, som är avtals- och löneansvarig på Byggnads Skåne, är positiv till beslutet.
– Hade man inte sett en möjlighet att gå oss till mötes så hade man inte skjutit på konflikten.

Även Anders Fredriksson på Sveriges byggindustrier i Kristianstad, säger att man är positiva till beskedet eftersom man nu får tid på sig för att ta ställning till ett nytt bud.

På de aktuella byggarbetsplatserna pratades det mycket om strejken tidigare idag.

- Det känns lite bedrövligt, men man hoppas att det löser sig säger, Eddie Bråvik som jobbar på bygget av den nya gallerian mitt i Kristianstad.

120 byggnadsarbetare i Nordöstra Skåne berörs av de planerade stridsåtgärderna. Strejken skulle ha inletts imorgon bitti - om inget nytt bud kommer och accepteras före midnatt.

Men nu väljer alltså Statliga Medlingsinstitutet alltså att skjuta på strejken,   vilket innebär att konflikten skjuts upp 14 dagar.

Och parterna står långt ifrån varandra, säger Andreas Sjögren, ombudman på byggnads Skåne:

– Frågan om att ta ansvar för underleverantörerna också, och säkerheten måste få en lösning nu.

Och Thomas Lidberg, som jobbar med Galleriabygget säger att han är redo för strejk:

– Det måste bli bättre ordning på byggena nu, säger Thomas Lidberg, som också jobbar med bygget av den nya gallerian.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".