ÅSTORP

Flera brottsmisstänkta efter Tranarpsolyckan

1:35 min

Polisutredningen efter masskrocken på Tranarpsbron den 15 januari i år börjar bli klar. Åtta bilister är misstänkta för vårdslöshet i trafik och en av dem dessutom för vållande till annans död.
– Vi är på sluttampen, säger Arne Davidsson leder Helsingborgspolisens utredning. Vi har samlat ihop det utredningsmaterial vi kan och är klara med våra förundersökningar här i Sverige.

Det som återstår innan de åtta förundersökningarna kan lämnas till åklagaren som en eventuellt väcker åtal är att ge de misstänkta möjlighet att yttra sig över utredningen. I tre fall återstår också att hålla förhör med personer som är bosatta i utlandet.

Det är sju lastbilschaufförer och en privatbilist som är misstänkta. En är alltså misstänkt för vållande till annans död sen han kört på och klämt ihjäl en man som stigit ur sin bil och gått ut på bron för att försöka varna och stoppa andra bilister, och samtliga är alltså misstänkta för vårdslöshet i trafik.

– Det handlar framför allt om hastigheten i förhållande till vädersituationen och sikten, säger Arne Davidsson.

Sikten var mycket dålig på olycksplatsen. Men trots det visar lastbilarnas färdskrivare att de har kört mellan 80 och 90 kilometer i timmen.

– Även mitt i sommaren när det är klart väder och fint får man inte köra mer än 80 kilometer i timmen med tung trafik, säger Arne Davisson.

38 lastbilar och 33 personbilar var inblandade i masskrocken, och även om polisen har gjort ett grundligt jobb har man inte kunnat reda ut skuldfrågan till hundra procent.

– Allt har inte blivit klarlagt och det är nog rätt så naturligt eftersom man inte kan frysa läget precis och säga nu stannar alla där de är, säger Arne Davidsson. Det har varit ett svårt pusselarbete. Men vi tycker ändå vi har en bra bild av vad som hänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista