Kastanjeskolan i Tomelilla. Foto: Marie Sandgren/Sveriges Radio
Tomelilla

Ny rutiner för att komma åt skolk

Rektor: "Det får lov att kosta"
1:34 min

Skolinspektionen har krävt bättre åtgärder mot långvarig frånvaro och skolk av Kastanjeskolan i Tomelilla. De har till augusti på sig att göra läxan men redan i dag kan rektorn Richard Löfgren berätta vad som kommer att förbättras.

– För min del handlar det om att organisera upprättande av åtgärdsprogrammet på ett bättre sätt. Idag sitter elevens mentor med upprättande delen och ibland ganska ensam med den biten, säger Richard Löfgren. 

Lösningen på det blir att Kastanjeskolan avsätter regelbunden konferenstid där åtgärdsprogrammet skapas. Genom att specialpedagoger, skolhälsovård, kurator och rektor finns på plats kan en komplett bild av problemen målas upp och besluten fattas om vad som behöver göras. Det kan handla om att minska undervisningstiden, reducera studieplanen eller förlänga en praktiskperiod. 

Den ogiltiga frånvaron på Kastanjeskolan är uppmätt till 2,6 procent - vilket betyder att det bara handlar om en handfull elever - som det nu alltså kommer att läggas en hel del personal och arbetstimmar på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".