Konstnärerna Gustav och Ulla Kraitz. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
Båstad

Snart blir Birgit Nilsson staty

Den 17 maj, på Birgit Nilssons födelsedag, ska en skulptur av henne avtäckas på Dahlmanska tomten i Båstad. Förra året köpte Båstad kommun en skulptur av Birgit Nilsson gjord av konstnärsparet Ulla och Gustav Kraitz för att hedra minnet av bygdens världsberömda operasångerska.

Statyn är tillverkad med en speciell metod, förklarar Gustav Kraitz.

– Det är en keramisk skulptur som är två meter hög och glaserad, så det är en utmaning, säger han.

Just nu är statyn i ugnen, där den ska vara i en månad för att bli klar. För att gardera sig mot att något går fel så har konstnärsparet Gustav och Ulla Kraitz gjort två statyer till.

Den två meter höga och 200 kilo tunga statyn av Birgit Nilsson är gjord utifrån paret Kraitz betydligt mindre statyett som delas ut till pristagarna av the Birgit Nilsson prize.

Tre varianter av den lilla versionen står på ett bord hemma hos konstnärsparet i Förslöv. Två vita och en bronsfärgad. Men den stora som ska stå på Dahlmanska tomten i centrala Båstad och blicka ut över havet, den ska bli blå.

– Det var inte så många färger att välja mellan. Rött skulle inte passa och vitt skulle bli för kallt. Ja, blått är ju fint, säger Ulla Kraitz.

I samband med avtäckningen genomförs en rad andra arrangemang i Båstad till minne av Birgit Nilsson med bland annat konserter, utställningar och film.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".