Larmrapporten från EU-organet Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio
Hässleholm

Hästkött i pasta som sålts av Bergendahls

Annica Hansson-Borg: "Vet inte hur mycket som har sålts"
1:00 min

Italienska myndigheter har hittat hästkött i pasta som köpts in och sålts vidare av matgrossisten Bergendahls Food i Hässleholm.

Det handlar om tortellini - färsk pasta fylld med kött - och Bergendahls återkallade hela partiet i förra veckan.

Hur mycket av pastan som han säljas till kunder är ännu inte känt, säger Annica Hansson-Borg, miljö- och kvalitetschef på Bergendahls.

– Det vet vi inte idag för alla har inte rapporterat in ännu. Men vi vet hur mycket som är utlevereras och vilka som har fått vilka kartonger.

Pastan har sålts i en rad matbutiker i Skåne och södra Sverige, bland annat i Bergendahls egen matkedja Citygross. Totalt handlar det om ett mindre parti, några hundra kilo, och bara pasta med utgångsdatum den 17 mars.

Italienska myndigheter hittade hästköttet redan den 5 mars, men inte förrän den 13 mars gick larmet via EUs larmsystem RASFF, Rapid Alert System for Food and Feed. Dagen efter nådde beskledet Bergendahls och man återkallade maten.

Men då var det bara tre dagar kvar innan bäst före datum och risken är stor att det mesta hunnit säljas till konsumenter.

Bergendahls avvaktar nu med att dra tillbaka fler datum, eftersom den italienska leverantören inte är överens med lokala myndigheter om det verkligen fanns något hästkött i pastan.

– De har tagit egna prover som visar att det inte finns hästkött i någon av deras produkter. Så den 17:e är det vi dragit tillbaka eftersom det är det Miljökontoret och Livsmedelsverket vill att vi ska göra, säger Annica Hansson-Borg.

Bergendahls har också tagit egna prover för att se om det finns hästkött i fler leveranser, men de proverna var på onsdagen inte klara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".