1 av 5
Photo: Anders Wiklund/SCANPIX
2 av 5
Söta kycklingar. Foto: Bassem Tellawi / Scanpix
3 av 5
Ägg i kopp med sill, en av Peo Fredholms påskfavoriter. Foto: Johanna Darnéus/Sveriges Radio
4 av 5
Mumsig choklad. Foto: Johanna Darnéus/Sveriges Radio
5 av 5
Foto:Scanpix

Påsktouch över Peos trerätters

Ägg i kopp med branteviksill

Ingredienser 4 personer

  • 4 st ägg
  • 0,5 msk smör
  • 1 dl creme fraiche
  • 2 msk riven Allerum XO ost
  • salt

Branteviksill till minst 8 personer

  • 1 kg färska sillfiléer

Lag

  • 1 dl ättika, 12% 
6 dl vatten 
0.5 dl salt

Dessutom

  • 4 dl socker 
2 st hackade gula lökar 

  • 2 st hackade röda lökar 
3 msk citronpeppar 

  • 3 msk krossad kryddpeppar 
2 msk krossad vitpeppar 

  • 2 st smulade lagerblad 
1 st stor knippa hackad dill

Så här gör du med sillen

  • Dra skinnet av sillfiléerna så att varje filé delas i två. Blanda ihop ingredienserna till lagen, rör om väl och lägg ner sillfiléerna i den. Låt stå på sval plats 1 dygn. Ta upp filéerna och låt dem rinna av.
  • Blanda hackad lök, kryddor och dill. Vänd till sist snabbt i sockret och rör om.
  • Varva sill och krydd- och sockerblandningen i en hög glasburk och avsluta med ett lager av sockerblandningen. Observera att det inte ska tillsättas någon vätska; sillen vattnar sig allt eftersom och det bildas en lag.

Serveringsdagen

  • Smöra fyra stycken kaffe koppar med smör
  • Vispa creme fraichen tjock, blanda i osten.
  • Knäcket ett i ägg i varje kopp
  • Dela upp ostcreme fraichen i kopparna, det är okay om creme fraiche lägger sig på botten, viktigt att gulan är hel.
  • Sätt in kopparna i en ugn som håller 175 grader, tillaga i ca 5-10 minuter beroende på hur man vill ha gulan.
  • Ta ut och låt svalna i ett par minuter
  • Skär branteviksillen i halvor och lägg i koppen.
  • Avsluta med finhackad dill.
  • Servera genast.

Kyckling i gryta med vitlök och hetta

Ingredienser 4-6 personer

  • 1 st Gårdskyckling cirka 1200 gr
  • 2-3 kryddmått salt.
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 st citron, skivad, väl spolad.
  • 3 st vitlöksklyftor, krossade
  • 1 st röd chili frukt, grovt skivad
  • 3 st schalottenlökar, grovt hackade

Till såsen

  • Rikligt med grovhackad persilja, minst ett knippe.
  • 2 dl grädde valfri fettinnehåll.
  • Eventuellt smaksätt med lite sötma (sirap,honung)
  • salt och peppar

Så här gör du

  • Dela kycklingen på mitten eller i kvarter
  • Spola av kyckling delarna med kallt vatten, gnid kycklingen med ett par kryddmått med salt.
  • Hetta upp en gjutjärnsgryta på spisen, skall vara ordentligt varm
  • Tillsätt rapsoljan, lägg i kycklingdelarna i omgångar och bryn runt om, var försiktigt så att inte oljan stänker och bränner!
  • När kycklingen är brynt tillsätt alla andra ingredienser.
  • Låt bryna i ett par minuter, se upp det får inte bli bränt utan snyggt brynt J
  • Tillsätt två deciliter vatten, lägg på locket och stoppa in grytan i ugnen i ca 45 minuter eller tills kycklingen håller 70 grader i innertemperatur.
  • När kycklingen är klar ta ut grytan från ugnen och sätt på spisen, ta av locket och plocka upp kycklingen bitarna lägg på serveringsfat med folie över.
  • Tillsätt grädden och låt koka upp, smaksätt med salt och peppar.
  • Sila av såsen och tillsätt persiljan i såsen.
  • Servera med ugnsbakad potatis eller annan favorit kolhydrat.

Chokladfondant med citrus crème fraiche

Ingredienser 4 personer

  • 100 gr smör
  • 150 gr mörk choklad
  • 2 st äggulor
  • 1 ägg
  • 0,5 dl brunt socker
  • 2 dl creme fraiche
  • citronzest ifrån en citron

Så här gör du

Jag tycker om när fondant är krämig i mitten,  så baka den inte för länge, provbaka receptet en gång så att du lär hur din ugn fungerar tillsammans med detta recept. 

1. Finhacka chokladen. Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen. Lyft bort kastrullen från spisen och rör tills chokladen smält. 

2. Vispa äggulor, ägg och socker pösigt. Rör ner chokladblandningen och häll upp i 4 formar eller kaffekoppar som rymmer 0.75-1 dl. Tillaga direkt eller plasta in och förvara i kylen under dagen/natten. Se bara till att ta ut dem en stund innan de ska in i ugnen. 

3. Inför servering: Sätt ugnen på 200 grader. Ställ in formarna på galler i mitten av ugnen när den är varm och baka i 6 minuter för riktigt krämig konsistens – eller 10 minuter för en mer stadig variant. Servera med vispad crème fraiche smaksatt med citronzest.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".