Litteraturrundans samordnare Ylva Stockelberg. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Österlen

Författare lockar med litteraturrunda

"Författaren bjuder in till sitt hem"
1:35 min

Konstrundan på Österlen är välkänd och etablerad vid det här laget. Men nu ger författarna sig in i konkurrensen om besökarna när Litteraturrundan lanseras.

Den 27-28 april har du som besökare chans att kliva in i hemmet hos någon du annars bara upplever i text.

– Litteraturrundan är ett svar på Konstrundan och den kommer att arrangeras flera år framöver för intresset har varit enormt stort, säger författaren Ylva Stockelberg, som är en av samordnarna från arrangerande Författarcentrum Syd.

Det som började som en motion av en författare till Författarcentrum Syd har snabbt vuxit till ett digert program med många olika författare spridda över halva Skåne. Det finns över 50 programpunkter på bara två dagar.

– Det finns flera författare som bjuder in till sitt hem och sin författarsoffa. Någon bjuder in till det kafé där han skriver allt som oftast, berättar Ylva som själv bjuder in till sitt hem i Simrishamn.

Österlen i vid bemärkelse är ett av naven men även Söderslätt med Trelleborg som centrum och Hässleholm med omnejd ingår i Litteraturrundan.

Det handlar alltså om allt från små soffsamtal och stora föreläsningar till speedcoaching där du kan lämna in dina egna texter för proffscoachning.

Under helgen kommer också en alldeles speciell Simrishamnsdikt av poeten Pontus Lindh att presenteras.

– Han går ut och tar in bidrag från personer. Det kan vara en hel rad eller en stämning eller vad som helst och utifrån detta skapar han en dikt, berättar Ylva Stockelberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".