Foto: Scanpix.
triathlon

Lisa Nordén vill ha mental tränare

Lisa Nordén: "Det här är ett nytt område som jag inte har jobbat med tidigare"
1:27 min

Vinnaren av Jerringpriset senast, triathleten Lisa Nordén, tycker sig nu behöva en särskild mental tränare för att hålla sig kvar i världstoppen. Det blir, enligt vad Radiosporten kan avslöja, samme idrottspsykolog som lotsat Johan Olsson och Helena Ekholm till VM-guld.

Lisa Nordén är den senaste vinnaren av Radiosportens Jerringpris. Hon fick det på Idrottsgalan i januari efter sin bejublade OS-medalj i triathlon i Hyde Park i London. Hon vann också SvD:s bragdmedalj för 2012.

– Men nu är jag i en ny situation. Jag är inte längre en outsider i tävlingarna utan har en helt ny favoritposition, säger Nordén.

Nordéns nye partner heter Stig Wiklund. Han är idrottspsykologen som bidrog starkt till att Helena Ekholm lyckades komma tillbaka från sitt stora OS-misslyckande 2010 till VM-guld i skidskytte redan vintern därpå, 2011 i Chanty-Mansiysk.

– Jag tror att det här kan ta mig flera steg framåt i mitt tävlande, säger Lisa. Jag har inte jobbat med mental träning tidigare, så det här blir en ny och spännande utmaning för mig, fortsätter Nordén.

– För mig är det en spännande och inspirerande utmaning att få jobba med Lisa. Mitt mål är att ta fram mentala verktyg som gör att Lisa ska tillhöra de bästa i världen och att hon ska ta OS-guld 2016, säger Stig Wiklund, som jobbat som mental tränare och föreläsare i över 20 år, i ett pressmeddelande.

Bland annat har varit mental coach för skidskyttestjärnan Helena Ekholm, som bland annat tog VM-guld och brons 2011, samt Anna Olsson, som vunnit OS-guld i lagsprint i längdskidåkning.

Nu coachar han också bland annat VM-guldmedaljören på 5-milen i februari, Johan Olsson, samt sprintesset Teodor Petersson.

Ekholm och Wiklund har också skrivit boken ”Vägen tillbaka”, som precis har kommit ut i bokhandeln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".