1 av 3
Natasha Oniskevych bor i Knislinge-och trivs som fisken i vattnet. Foto: Astrid Adelgren/Sveriges Radio
2 av 3
Kristin Kroon Karlsson tycker att det vore bra om ännu fler flyttade till kommunen. Foto: Astrid Adelgren/Sveriges Radio
3 av 3
Kristin Kroon Karlsson tycker att det vore bra om ännu fler flyttade till kommunen. Foto: Astrid Adelgren/Sveriges Radio
ÖSTRA GÖINGE

Invandrare vänder befolkningstrenden

Natasha Oniskevych "Det är helt komplett"
1:07 min

Efter flera år med vikande invånarantal i Östra Göinge så ökar nu kommunen - något som man till stor del har invandringen att tacka för.

Under 2000-talet hade Östra Göinge en rejäl befolkningsminskning. Men nu under 2010-talet har man lyckats vända trenden och istället ökat i antal invånare.

Detta beror på stor del på invandringen till kommunen. Men det finns inget enkelt svar på varför det är så. Vissa stannar kvar efter att ha varit asylsökande i kommunen, en del blir anvisade hit av Migrationsverket. Och en del söker sig också aktivt till Östra Göinge.

Natasha Oniskevych från Ukraina brukade åka på det årliga Tjernobyllägret i Broby som barn. Nu bor hon i Knislinge,  jobbar som personlig assistent och trivs som fisken i vattnet.
– Det här är min plats. Jag vill inte bo i Stockholm eller Kiruna - det är här jag vill bo.

Östra Göinges befolkning

Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Efter flera år med vikande invånarantal i Östra Göinge ökar nu kommunen - något som man till stor del har invandringen att tacka för. Här kan du se hur mycket befolkningen har vuxit mellan 2006 och 2012.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".