Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Skåne

Vårdpolitiker kan få minskat inflytande

"Behov driva verksamheten effektivt"
1:51 min

På måndag får berörda fackförbund förslag om hur Region Skåne tänker slå samman sjukhusen i Skåne till gemensamma förvaltningar. Det här kan leda till att fler beslut om förändringar i vården kan fattas utan politisk inblandning.

– Det beror på storleken. De stora besluten är fortfarande politiska, så där får vi diskutera oss fram till var den rågången går. Det kan inte vara så att man måste upp i regionfullmäktige så fort som man vill flytta fem sängar eller operationer. Det finns ett oerhört behov av att effektivt kunna driva verksamheten, säger regiondirektör Jonas Rastad, som står bakom förslaget.

Men om man vill lägga ner ett sjukhus i förvaltningen, är det ett politiskt beslut?

– Definitivt.

I dag finns det tretton olika förvaltningar i Skåne, och åtta av dem är sjukhus. Jonas Rastad anser att det finns samarbetsproblem mellan vårdcentralerna och sjukhusen och mellan de olika sjukhusen, och därför vill han slå ihop dem.

Jonas Rastad vill inte säga exakt hur förslaget ser ut, men en modell som diskuterats är att behålla Skånes universitetssjukhus i egen förvaltning, och sedan skapa en organisation för östra Skåne och en för västra, där både sjukhus och vårdcentraler slås ihop.

Socialdemokraterna är emot förslaget. Omorganisationen kommer att ta kraft från en vård i kris, och politikerna förlorar inflytande över viktiga beslut, tror regionrådet Rikard Larsson (S).

– Det finns en rädsla från vår sida att de stora beslut som påverkar skåningarna kommer att gömmas in i tjänstemannaorganisationen, och att de därmed inte blir åtkomliga för politikerna eller medborgarna, säger han.

I de nya förvaltningarna avskaffas alla sjukhuschefer utom SUS-chefen, och cheferna har nu fått anmäla intresse för andra roller. På måndag får fackförbunden se förslaget, som sedan samverkas den tredje april, och beslut fattas av regiondirektören dagen efter.

Socialdemokraterna ifrågasätter att politikerna inte får vara med och fatta ett så pass stort beslut, men Jonas Rastad vill inte spekulera kring risken för att förvaltningsrätten kan komma att stoppa beslutet.

– Det får väl prövas då. Det finns ju ingen annan väg, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".