SKÅNE

Miljörisk med gamla tvättar

Runt om i Skåne finns det omkring 300 nedlagda kemtvättar. På många av dessa tomter så finns det föroreningar på grund av lösningsmedel som användes när man tvättade. Något som kan medföra en hel del konsekvenser för hälsa och miljö.

--Om man till exempel har ett hus på en sådan här förorening så kan man få in ämnen i inomhusluften och sedan finns också problemen med att det sprids till grundvattnet, säger Johan Wigh som är handläggare på Länsstyrelsen i Skåne.

I Helsingborg har lösningsmedel trängt in i en villa, marken kring Bomgatan i Kristianstad är förorenad och föroreningar har även hittats i marken och grundvattnet i Sibbarpsområdet stax söder om Osby. Detta på grund av att kemtvättar som tidigare haft verksamhet på tomterna inte tagit hand om miljöfarliga ämnen på ett bra sätt. Men det finns fortfarande många ställen i Skåne där man ännu inte vet hur det ser ut med föroreningar i marken.

Enligt handläggare Johan Wigh är första steget att undersöka och sedan måste man åtgärda problemen. Men det är något som både tar tid och kostar pengar.

Vad kan det kosta att sanera alla dessa tomter där det tidigare funnits kemtvättar?

– Det kan kosta allt från ett par hundra tusen att åtgärda direkta risker till att det i värsta fall kan kosta flera tiotals miljoner att åtgärda problem i mark och grundvatten, säger Johan Wigh på Länsstyrelsen i Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista