Foto: Sveriges Radio.
Landön

Kampen om Landöns camping fortsätter

På skärtorsdag väntas husvagnarna börja rulla ut på Landön i Kristianstad kommun när campingen där öppnar för säsongen. Men samma dag sätter sig Länsstyrelsen i möte för att avgöra om campingen får finnas på platsen över huvud taget.

Förberedelse är i full gång på Landöns camping för kommande säsong. Det röjs och städas på markerna, tång plockas upp från stranden och godis sätts upp på hyllorna i kiosken. 

Men egentligen är det redan avgjort att det inte får bedrivas någon camping på platsen. Då campingen ligger vid havet måste den ha dispens från strandskyddet. Campingen drivs av en arrendator men ägs av Kristianstads kommun, och kommunen fick i höstas avslag i Mark- och miljööverdomstolen på sin dispensansökan. 

Istället sökte arrendatorn dispens hos Länsstyrelsen och kring det ärendet ska de ta beslut om på skärtorsdagen. 

Om det blir ett nej hos Länsstyrelsen kommer man att överklagar vidare till mark- och miljödomstolen berättar Johnny Nilåzen som driver campingen. Och på så sätt menar han att man kan ha campingen öppen i vilket fall. 

Det här gillas dock inte av alla - den granne som drivit ärendet mot campingen och kommunen menar i mail till Länsstyrelsen att vad de nu borde göra är att verkställa höstens dom - det vill säga att se till så campingen försvinner. Han skriver i mailet att han kommer göra en polisanmälan om tjänstefel om campingen öppnar nu på torsdag.

Landöns camping

Infarten till Landöns camping. Foto: Karin Wrangborg/Sveriges Radio.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".