Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 5
Den allsvenska fotbollspremiären börjar om en vecka, och innan dess måste isen vara borta. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
2 av 5
Ett försök att ställa ut värmefläktar under tak av presenningar ska förhoppningsvis få isen att smälta. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
3 av 5
Skugga från läktaren gör att isen ligger kvar längre än på resten av planen. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
4 av 5
Mjällby AIF's klubbchef Jörgen Martinsson inspekterar läget. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
5 av 5
Klubbchefen Jörgen Martinsson är optimistisk. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
Fotboll

Mjällby kämpar för att få Strandvallen isfri

"Vi löser det med hjälp under- och ovanifrån"
1:23 min

Med mindre än en vecka kvar till den allsvenska fotbollspremiären kämpar nu Mjällby AIF hårt för att få Strandvallen spelbar. Längs med långsidan vid sittplatsläktaren är planen täckt med ett 12 meter brett is- och snötäcke, som på grund av läktarens skugga inte smälter bort.

Den långa ihållande kylan ställer till det på hemmaplanen Strandvallen i Sölvesborg. Vaktmästaren Jan Bengtsson hoppas på att ett av flera försök till att få bort isen ska lyckas innan premiären.

– Som det ser ut nu så är det rätt så kritiskt, det ska ju bli lågtryck till helgen också. Nu ska vi försöka använda värmefläkt, sen får vi se hur det blir, säger han.

"Ser taskigt ut" 
Men han är tveksam till att det kommer att lösa sig.

– Optimist är jag väl egentligen, men nu vet jag inte. Det ser lite taskigt ut det här. Det skulle helst varit tio plusgrader, och helst inte frost om natten.

Ett hårt lager med is och snö täcker delar av gräsplanen längs med sittläktaren. Ett försök att få bort isen genom att täcka planen med en duk har inte givit resultat. Inte heller värmeslingorna under gräsmattan råder bot på problemet.

Klubbchefen optimistisk
Nu provar man att ställa ut värmefläktar och lägga presenningar över området, och Mjällby AIF's klubbchef Jörgen Martinsson är trots allt optimistisk.

– Vi kommer lösa det här med värmefläktar, presenningar, tält och markvärme underifrån, och mankraft ovanifrån. Vi kommer kalla in det antal gubbar som krävs för att få bort den här isen, och sen knäpper vi också händerna och hoppas på lite värme uppifrån, säger han.

– Vi kommer få bort isen, det är jag övertygad om, det krävs bara lite arbete. Eller mycket arbete kanske.

Rebecka Gyllin
rebecka.gyllin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".